Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.    Dowiedz się więcej    Zamknij ten pasek

Chleb na zakwasie zdrowe tradycyjne pieczywo Piekarnie Bydgoszcz Chleb na zakwasie Bydgoszcz

Piekarnie Bydgoszcz MURMIŁŁO chleb na zakwasie

 

Misja

 

 Firma "Piekarnia Murmiłło" rozpoczęła działaność w 2009 roku. Naszą misją jest powrót do tradycji piekarnictwa polskiego poprzez oferowanie produktów, które są wytwarzane tylko i wyłącznie według  metod naturalnych bez powszechnie używanych polepszaczy i gotowych mieszanek do wypieku chleba.

 Wszystkie gatunki pieczywa żytniego i mieszanego produkowane są na naturalnym zakwasie, a cały proces produkcji podlega ściśle określonym i przestrzeganym procedurom, które gwarantują zdrowe pieczywo o wysokiej jakości. 

Mąka na zakwas

 

   Naszą podstawową zasadą jest nieprzyspieszanie natury. Skracanie procesu  odbywa już się w młynach poprzez tzw. standaryzację mąki. Standaryzacja polega na wzbogacaniu mąki dodatkami, które pozwalają na używanie mąki do wypieku zaraz po dostawie z młyna. Pozwala to na znaczną redukcję kosztów magazynowania zapasów mąki.

  Piekarnia Murmiłło nie używa takich surowców. Mąka którą sprowadzamy nie jest standaryzowana i leżakuje około 4 tygodni w naszych magazynach zanim zostanie użyta do produkcji. W tym czasie następują naturalne przemiany enzymatyczne tzw "dojrzewanie mąki". Chleb z takiej mąki jest smaczniejszy, zdrowszy i dłużej zachowuje świeżość.

 

Proces produkcji pieczywa

 

   Odpowiednia jakość mąki to tylko początek drogi. Najważniejszy jest proces produkcji pieczywa, w którym opieramy sie przede wszystkim na wiedzy i doświadczeniu, a nie na dorobkach przeważnie zachodnich, dużych koncernów, które oferują tzw. polepszacze do pieczywa i gotowe mieszanki. Produkcja z mieszanek praktycznie nie wymaga znajomości rzemiosła piekarskiego - wystarczy ją w odpowiednych proporcjach wymieszac z wodą i już mamy gotowe ciasto.....Niestety, ale w pewnym sensie ekspansja tych koncernów zabija polskie rzemiosło. 

  Chleb mieszany oraz żytni w Piekarni Murmiłło powstaje wyłącznie na naturalnym zakwasie. Zakwas, który jest składnikiem ciasta na chleb powstaje fazowo i jest kilkukrotnie przerabiany w ciągu dnia. Zwracamy przy tym szczególną uwagę na najważniejsze parametry technologiczne takie jak temperatura, czas fermentacji oraz konsystencja.

 MURMIŁŁO chleb na zakwasie - Piekarnie BydgoszczPrawdziwy chleb nie zna kompromisów, jeśli zaniedbamy którąś z faz prowadzenia zakwasu odbije się to niekorzystnie na jakości pieczywa. Zakwas jest produkowany z mąki żytniej typ 720 do pieczywa żytniego jasnego i mieszanego oraz z mąki żytniej razowej typ 2000 do pieczywa razowego. Jak widać zanim powstanie ciasto na chleb mija kilkanaście godzin procesu, który musi być pod stałą kontrolą. 

  Mając już dojrzały zakwas można przystąpić do zarabiania ciasta. W zależności od rodzaju pieczywa ciasta są przygotowywane według odpowiednich receptur. 

W przypadku ciast mieszanych i pszennych (bułki, rogale) część mąki pszennej jest dodawana w postaci rozczynu pszennego przygotowanego 3-4 godziny wcześniej. 

   Po sporządzeniu ciasta następuje jego ręczna obróbka, czyli ważenie kęsów i formowanie ich w kształt chleba. Uformowane kęsy ciasta układa się bezpośrednio na desce z otrębami pszennymi lub w foremkach. Następnie następuje proces rozrostu końcowego i wypieku. Parametry wypieku są dostosowane do rodzaju i gramatury pieczywa. Generalnie czas wypieku pieczywa na naturalnym zakwasie jest dłuższy niż chleba wspomaganego chemią. Ważnym etapem jest też właściwe studzenie chleba. 
 

Jakość pieczywa na zakwasie

 

  Właściwy nadzór nad procesem technologicznym oraz dobra znajomość kunsztuChleb na zakwasie - Piekarnia Bydgoszcz - Murmiłło
 piekarniczego załogi "Piekarni Murmiłło" gwarantuje pieczywo o bardzo wysokiej jakości. Nasz chleb ma dobrze wypieczoną i chrupiącą skórkę, wilgotny miękisz, bardzo dobry, swojski smak i zapach. Po naciśnięciu powinien wrócić do swojej pierwotnej postaci. Ważną cechą naszego chleba jest też jego świeżość, utrzymywana przez kilka dni oraz fakt, że prawidłowo przechowywany nie pleśnieje.

  Może nie prezentuje się czasami tak okazale jak chleby z gotowych mieszanek, nie jest taki pulchny i kolorowy, czasami zdarza się niewielkie pęknięcie na skórce,  ale na pewno jest zdrowszy i smaczniejszy. A co najważniejsze jest mniej przetworzony, czyli bliższy naturze i zdecydowanie bardziej akceptowany przez nasz układ pokarmowy.  

   W zakładce "Opis produktów" zapoznacie się Państwo z naszym asortymentem i składem surowcowym produktów. 

Co słychać w Piekarni:

 

    • Sklep firmowy Piekarni Murmiłło jest czynny:
      pon-pt 5:30 - 17:00
      sob 5:30 - 13:00
      Osiedle Bocianowo
      ul. Sienkiewicza 60
      Bydgoszcz

    • Sukces Piekarni Murmiłło w konkursie "Nasze Dobre z Pomorza i Kujaw"
      Chleb żytni z ziemniakami został laureatem konkursu :-)
      szczegóły tutaj



    • Szanowni Klienci 

      Piekarnia Murmiłło została nominowana do udziału w konkursie "Źródła Zmian". Konkurs organizuje Slow Food Polska, organizator Festiwalu Smaku w Grucznie i Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły.

      Sama nominacja jest dla nas wielkim wyróżnieniem. Nominowanych jest 10 firm z całej Polski, które według kapituły przyczyniają się pozytywnych przekształceń oblicza szeroko rozmumianego rynku spożywczego, wywołują zmiany o charakterze trwałym lub powtarzalnym wśród producentów, dystrybutorów lub konsumentów. Są rózwnież źródłem inspiracji dla innych podmiotów sektora spożywczego. 

      Rozstrzygnięcie konkursu odbedzie się w dniu 24.08.2013 w Grucznie podczas corocznego Festiwalu Smaku. Bez względu na wynik konkursu sama nominacja i znalezienie się tak wybornym gronie jest dla nas ogromnym sukcesem i docenieniem wysiłków jakie podejmujemy od prawie czterech lat. 

      Naszą radościa pragniemy się również podzielić z naszymi Klientami bez których nie byłoby nas na rynku

    • UWAGA!! Szanowni Klienci. W dniach od 05.08 do 18.08.2013 nie wypiekamy pieczywa.
      Zapraszamy po przerwie wakacyjnej w dniu 19.08.2013 

    • Sprawdź, gdzie jeszcze możesz kupić nasz chleb na zakwasie 

 

  

Bydgoszcz PIEKARNIA MURMIŁŁO - chleb na zakwasie

 

MURMIŁŁO - chleb na zakwasie

pieczywo tradycyjne

zdrowe pieczywo